Als je laat vallen dat je bezig bent om je te verdiepen in Bitcoin dan heeft iedereen daar vaak wel een mening over. De vraag is of al die meningen je ook écht helpen om een goed beeld te krijgen van het totale plaatje van Bitcoin. Als je je wilt verdiepen in Bitcoin dan is het slim om zowel naar de voor- als naar de nadelen van Bitcoin te kijken. Zo kun je voor jezelf de eventuele risico’s goed afwegen en bepalen of het investeren in Bitcoin past bij je eigen risicoprofiel.
In dit blog hebben we de Bitcoin nadelen en de eventuele consequenties hiervan voor je op een rijtje gezet zodat jij beslagen ten ijs komt en de juiste afwegingen kan maken. In het volgende blog komen de Bitcoin voordelen aan de beurt.
Wat zijn de nadelen van Bitcoin?
Fasten your seatbelt! Want hieronder vind je een opsomming van de nadelen van Bitcoin met bijbehorende consequenties:
- Misschien heb je wel eens gehoord van schaalbaarheid. En dat dit een probleem is bij Bitcoin. Wat is dat nou precies, schaalbaarheid of in het Engels scalability? Schaalbaarheid van een cryptocurrency gaat over de limieten met betrekking tot het aantal transacties dat het netwerk aankan. Kan het netwerk van een cryptocurrency opschalen als het aantal transacties toeneemt? Dat is heel belangrijk, want als een netwerk niet kan opschalen als het aantal transacties toeneemt, wordt de wachttijd tot een transactie is uitgevoerd langer en langer. En dat is nou juist wat je niet wilt bij een betalingssysteem. In tijden van enorme drukte, wordt dit probleem bij Bitcoin pijnlijk duidelijk. We hebben periodes gehad dat het zo druk was op het Bitcoin netwerk dat er enorme vertragingen ontstonden en dat transacties soms wel meerdere dagen op “pending” bleven staan, voordat deze werden bevestigd. Best onhandig als je net je koffie met muffin wilt afrekenen in BTC. Waar komt dat dan door dat Bitcoin een probleem heeft met schaalbaarheid? De blockchain van Bitcoin bestaat zoals je weet uit opeenvolgende blokken. En in eerdere blogs hebben we gezien dat er maximaal zo’n 2000-3000 transacties kunnen worden opgenomen in één blok. Daarbij komt dat er ongeveer elke 10 minuten een nieuw blok wordt toegevoegd. Ook daar kunnen weer maximaal 2000-3000 transacties in geplaatst worden. Als er dus heel veel transacties zijn, dan passen die niet in het eerste blok, niet in het tweede blok en ga zo maar door. Uiteindelijk komt het erop neer dat Bitcoin zo’n 4-7 transacties per seconde kan verwerken.Vergelijk dit maar eens met bijvoorbeeld Visa die rond de 1500-1700 transacties per seconde aankan. Bitcoin is dus verre van schaalbaar te noemen. Het is de bedoeling dat het Bitcoin Lightning netwerk dit schaalbaarheidsprobleem kan oplossen. In het blog over het Lightning netwerk komen we hier uitgebreid op terug.
- Zoals je weet staan jouw BTC niet in jouw bitcoin wallet, maar blijven op de blockchain staan. En jouw secret of private key die jouw BTC wallet genereert heb je nodig om te bewijzen dat de betreffende BTC ook echt daadwerkelijk van jou zijn. Probeer je eens voor te stellen wat er gebeurt als je je secret key verliest. Of dat je de 12 of 24 woorden van je seed phrase niet meer weet of kwijt bent. Als je je private keys kwijt bent én ook je seed phrase dan kun je helaas concluderen dat je daarmee ook je BTC kwijt bent. En dat is wel het laatste wat je wilt. Bewaar je (hardware) wallet en seedphrase dan ook heel erg goed. Desnoods leg je het in een kluis of bij iemand anders die je vertrouwt, zolang je er zelf altijd maar bij kunt. Je zult niet de eerste zijn die dit overkomt. Er zijn zelfs mensen op de vuilnisbelt gaan zoeken naar hun oude computer omdat daar hun private keys nog opstonden.
- Satoshi Nakamoto heeft Bitcoin ontworpen als een “peer-to-peer cash system”. En als betalingssysteem heeft Bitcoin nog wel een weg te gaan. Het is wel zo dat BTC op steeds meer plekken wordt geaccepteerd als betalingsmiddel én dat El Salvador Bitcoin zelfs geaccepteerd heeft als legal tender. Dus er is wel degelijk voortgang te bespeuren. De echte hick-up van BTC als betalingsmiddel zit in de schaalbaarheid (dus max 4-7 transacties per seconde). En dat probleem zou het Lightning netwerk moeten gaan oplossen.
Dus wie weet wordt BTC met het Lightning netwerk in de nabije toekomst alsnog het betalingssysteem wat Satoshi voor ogen had.
- De koers van BTC is nog steeds erg volatiel. Dat wil zeggen dat grote koersschommelingen eerder regel dan uitzondering zijn. Als je gaat investeren in BTC is dit iets wat je zal moeten accepteren. Een koersbeweging van 20-30% per dag, zowel omhoog als omlaag is heel normaal. Investeren in BTC vergt dus iets meer stalen zenuwen dan investeren in een andere asset zoals bijvoorbeeld aandelen. In de meeste gevallen geldt: een hogere volatiliteit resulteert in een hoger rendement. Maar realiseer je ook dat een hogere volatiliteit grotere risico’s met zich meebrengt.
- BTC transacties zijn onomkeerbaar. Dat is dus wezenlijk anders dan bijvoorbeeld een creditcard betaling of een bankoverschrijving, waarbij je een betaling kunt storneren als er iets mis gegaan is of je het niet eens bent met de betaling. Als je een BTC transactie doet, doe dit dan altijd eerst met een klein bedrag om te kijken of dit goed gaat. Want maak je een typefout in het BTC wallet adres dan ben je je BTC helaas kwijt. Overigens geldt dit advies, om eerst een klein bedrag over te maken, voor alle cryptocurrencies.
Door een typefout is er al heel wat BTC verloren gegaan, dus een gewaarschuwd mens telt voor twee!
- Bitcoin wordt nog steeds gezien als complex. Dat houdt heel veel mensen tegen om erin te investeren. Heel vaak hoor je: ik snap helemaal niets van BTC daarom laat ik het maar links liggen. En dat is zonde, want daarmee ontzeg je jezelf ook mooie rendementen. En daarom is Easy Peasy Crypto opgericht. Om crypto en cryptocurrencies op een “Jip en Janneke” manier uit te leggen zodat het voor iedereen begrijpelijk en bereikbaar wordt. Zo doe je eenvoudig de benodigde basiskennis op en kun je met een gerust hart investeren in BTC en andere crypto.
- Bitcoin wordt vaak in verband gebracht met criminaliteit. Zeker in het begin van de BTC tijd kon je op Silk Road, de eerste online marktplaats van het darkweb, van alles kopen en betalen met BTC. Ook hoor je vaak dat hackers hun losgeld willen ontvangen in BTC of BTC gebruiken voor witwaspraktijken. En dit soort berichten doen helaas niet veel goeds voor het imago van Bitcoin. Want ondanks dat alle transacties op de Bitcoin blockchain transparant zijn en voor iedereen inzichtelijk zijn weet je niet wie er achter een bepaald bitcoin adres zit. Dat is aan de ene kant een voordeel op het gebied van privacy, maar aan de andere kant een nadeel omdat er een waas van criminaliteit omheen blijft hangen. Afgelopen jaren is daar met de “Know Your Customer” (KYC) procedures die exchanges moeten uitvoeren wel een grote verbetering in gekomen. Bij het KYC proces vragen exchanges identificatiegegevens van iedereen die daar een rekening opent. Van BTC die is aangeschaft op een exchange is daarmee de eigenaar bekend en is eenvoudig te volgen op de blockchain. Ook zijn er bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in het volgen en analyseren van BTC op de blockchain om zo de eigenaar te achterhalen en te monitoren. Chainalysis is hier een voorbeeld van. En om het in perspectief te plaatsen: in 2019 werd in slechts 2.1% van alle transacties van criminele activiteiten cryptovaluta gebruikt.
- Minen van Bitcoin kost veel energie. Om BTC te kunnen minen moeten de miners veel computer rekenkracht inzetten om de wiskundige puzzel op te kunnen lossen. En het inzetten van deze rekenkracht kost veel energie. Ook in de BTC wereld is het echter doorgedrongen dat dit een behoorlijk negatieve eigenschap is van BTC. En er wordt steeds vaker gekeken naar het minen van BTC met duurzame alternatieven. Zo wordt bijvoorbeeld in El Salvador vulkaanenergie gebruikt om BTC te minen. Op de website van Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index vind je de actuele gegevens van het BTC energieverbruik en de methoden die voor het opwekken van deze energie worden ingezet.
- Door het decentrale karakter van BTC en andere cryptocurrencies is er geen centrale autoriteit meer die als spin in het web fungeert, zoals bijvoorbeeld een bank. “Be your own bank” of “Unbank yourself” zijn uitspraken die je zeer regelmatig hoort in de cryptowereld. Dat is enerzijds een voordeel, je hebt alles zelf in de hand en onder controle. Maar anderzijds betekent dat ook dat je zelf de juiste voorzorgsmaatregelen zal moeten nemen zodat je niet ten prooi valt aan bijvoorbeeld hackers die op jouw BTC uit zijn. Je hebt hier zelf een eigen verantwoordelijkheid in. En dat wordt door sommige mensen gezien als nadeel. Zeker voor mensen die helemaal niets van BTC of IT afweten is dit een behoorlijke hobbel om in BTC te investeren. Er zijn echter ook mensen die dit juist een enorm voordeel vinden júist omdat je het zelf zo kan organiseren en inrichten als je zelf wilt. En daarmee niet afhankelijk bent van bijvoorbeeld een bank. Voor de één dus een nadeel, voor de ander juist een voordeel.
Nou, dat is een hele lijst aan nadelen. Het zou je bijna tegenhouden om in BTC te investeren. Gelukkig heb je veel nadelen in eigen hand en kun je die zelf oplossen door je erin te verdiepen en de juiste (voorzorgs)maatregelen te nemen.
Heb je na het lezen van dit blog nog vragen? Zijn er bepaalde termen of afkortingen nog niet helemaal duidelijk? Of snap je het een beetje, maar krijg je er nog nét niet goed de vinger achter? Zou je het aan iemand anders kunnen uitleggen denk je? Of heb je daar nog wat meer tijd en kennis voor nodig? Of wil je misschien nog méér leren over crypto? Dan kan allemaal. Daar zijn we voor bij Easy Peasy Crypto, jouw persoonlijke crypto coach. Koop een strippenkaart van 5 of 10 online crypto coaching sessies of boek wellicht één of meerdere losse crypto coaching sessies. Dan gaan we samen, één op één, tijdens deze online coaching sessies dieper in op alle crypto vragen die je nog hebt. (link toevoegen naar pagina website)
En vergeet vooral niet: crypto is spannend, turbulent, emotioneel maar vooral ook heel erg leuk! Enjoy this life-changing rollercoaster ride!